Sorgens dag...

ja idag så upptäckte jag att nånting har lyckats ta sig in i hönsgården o haft massaker...  6 ankor och 4 av 5 höns låg döda lite här o var , en anka var halvt nergrävd i snön så förmodligen kommer aset tillbaks för o hämta mer käk..

Såg lite spår men det tycks vara för litet för att vara räv kan undra vad det annars kan vara, det har gått vilt till för det är blod på väggar mm i hönshuset, 3 av hönorna är borta så dom har han tagit med sig...En anka , min tamaste kille som brukade sitta på mitt ben o prata låg ute med huvvet borta.. AHHH jag är så mordisk !!!  Känns som jag kan sitta o vakta inatt med kniven....

Ibland undrar man varför man har djur...Jag som trodde att det var en säker hönsgård jag fått till men tydligen inte..men vad det än var så var det en stark en för den har brytit lös en bräda som var skruvad 3-4 cm in i en "regel".

Den bruna var "anki" hon värpte ägg och hon låg död i sitt rede,Toffsen ( den vit o gråa ) var hennes kavaljer låg också död i huset.Dom andra två var ungar från Carola som var jättetama o goa, och ungarnas favvisar...Den främsta var "svarta sara" och den bakersta var min "favvo" grållis..Även dom här två var från Carola.


Usch nu kommer tårarna, JÄVLA  AS som dödade dom...Jajag vet det är "bara" höns o ankor men äldsta hönan skulle bli 7 år iår som jag haft sen kyckling, och dom är så personliga dom med...Nu ska jag sörja och sen fundera om jag ska skaffa nya eller inte.. Men först ska jag gå ut o kolla den som överlevt , hon såg lite chockad o bortkommen ut när jag kom dit, ska väl skaffa en polare åt henne iaf.
Ja vi hörs en annan dag när jag förhoppningsvis är lite gladare...


VINTERLAND !!!

Ja  så känns det nu " Hej mitt vinterland"....Himla mysigt med all snö, men mindre mysigt var det med snöskoveln igår...Trodde att ryggen skulle gå av , det har snöat minst tre dec i helgen så nu är isen borta ett tag igen..Är över halvmetern med snö nu, HÄFTIGT!!

Omeega fick fnatt och for runt igår sen marko skottat vid stallet med traktorn , hon skuttade som en kanin och for fram o tillbaka..Sen gjorde hon bort sig , tog fart o hoppade jämfota rätt i en snödriva och satt som en smäck... =o)) Jag fick gå dit med spaden och skotta fram lite framför henne så hon tog sig lös...Snacka om att se paff ut " matte jag fastna"...*asg*
Hon har inte gjort om det....

Har bara pysslat med det nödvändigaste , Marko åkte på flunsan så han har varit däckad hela förra veckan, peppar så har ungarna o jag inga tecken på att blivit smittad än iaf.

Jag har åkt skidor en vända med Isa igår kväll, så roligt ! Gjorde bort mig för vi åkte genom voxna byn sen tog vi järnvägen i ca 1 km sen gav jag upp så vi gick ut på vägen igen , kan ju säga att det tar på benen o plumsa med skidor i  3-4 dm lössnö...Behöver jag säga att jag sovit bra inatt ?? Har luggit på rygg mest hela natten och det hör inte till vanligheterna.

Jag har varit dålig på att skriva i dagboken nu men det händer ju inte så mkt nu....Men jag smet ut o knäppte lite färska kort..

Ja här syns det ju att det kommit snö...Nästan ända upp till magen...=o)

Tänker du fånga mig tror du ?? Knappast , säger Tilia..


Ska vi mysa ? undrar Trine..


Ohh vad har du hittat ? Nå spännande ?


Fina , Isiga Crispa..


Det står precius på grimman , passande !

 Hörs en annan dag!

Smått o grått..

Ja idag har det varit trist väder, grått varvat med lite snösingel som småspik..iof är det minus så det kunde ha varit värre..

Har inte gjort nå nytta idag förutom lite städning men imorron ska det åtgärdas då ska tummen ur och donas lite..

ja vovven jag hörde på är det då stendött, bara o ge upp kan ju inte vara så blodigt seriöst när det blir så där...Nä jag ska nog satsa på renrasigt och skramla ihop lite mer pengar så ordnar det sig nog så småningom...
Isa har börjat blöda rejält så nu åkte blöjan fram, inge kul tycker hon och pyntar bindan TOTALT...Inte det mysigaste o ta reda på =o(. Men peppar ,peppar så fick jag in ett perfekt NEJ när hon började med operation terror på nästa binda..Så nu återstår det att se hur länge det håller i sig..=o)
Få se hur länge löpet håller i sig, lite svårt när det är det första riktiga löpet att veta men det visar sig.Man märker ju hur hon ändras i humör mm.

Har kollat lite på olika uppfödarsidor ,det finns ju ganska olika "typer" inom rasen oxå..( nu pratar jag om Australien Sheperd ) En utställningstyp som är lurvigare och som jag fattar det lite mildare i temperamentet ,inte lika mkt vakt iom att det ofta är okända som ska visitera mm.Sen "vall o bruks typen" som ofta är lite smidigare och mindre päls med mer vakt o vassare liksom...
Jag hade nog önskat mig nå mittemellan ,lugnare men inte så mkt päls, får se om det går att finna i framtiden..Men sen är det nog mkt beroende på hur mkt man jobbar med dom från valp  också tror  jag,kör man mkt som valp kräver dom ju mer hela livet sen... Jaja framtiden får utvisa..; o)

 Toppzy , min första egna hund hon var född på samma dag som mig 24/11( tror jag var 9 år)..Hon var border /golden/ shäfer. Jag var med mamma och kollade när hon gick kurs med sin fia (cavalier ) sen var jag hem o tränade med Toppzy ..Jag minns jag brukade ordna "tävlingar" i lydnad o agility som jag bjöd in mamma och en kompis hund på hemma på gräsmattan...Hon hängde med mig överallt ridturer/ körturer osv . Hon blev 8 år sen klappade njurarna ihop så hon fick vandra vidare. sen gick jag på nytorp( gymnasie) så då blev det till att hålla tillgodo med mammas vovve..

Sen - 95 fick jag en gammal avelstik jag hittade som omplacering, Honneyqueen´s Coryline hon hade bott i hundgård i 8 år sen fick hon bo med mig, GISSA om att det var fart i henne ett riktigt yrväder var hon, började man klappa henne gick det INTE att sluta då slog hon nästan ner en med tassen...,*ASG*..=o/ Tyvärr så gick det bara i 2 1/2 år så fick Corry en bröstkörtel som växte o växte , veterinären tyckte inte att det var värt att göra nåt för ofta fortsatte det till andra körtlar osv och så var hon ju 10 år..så hon fick gå vidare...Men jag VET att hon hade väldigt braa sista år i hennes liv, hon var världens lyckopiller.


Jag köpte -97 en blandistikvalp  som hette Daisy vilket jag bytte till Laicy för det passade mkt bättre ,hon var min sambos och min "första" bebis, hon var en blandning med shäfer/ golden / collie..
 här är hennes första löp med hennes kompis Pricken han hänger med ännu och blir 11 år i vår. Jag saknar henne än idag för vi var ett himla bra team, vågade mig på en hundkurs när hon var 5 år var ju lite mobbade iom att hon var blandis men ,haha vi gjorde bra ifrån oss , bättre än många renrasisar...iaf så ramlade det ut en Wilma och kursandet gick i viloläge, sen när hon var 8 år så fick hon förmodligen nån tumör för hon ändrade beteende och började visa agressivitet mot andra hundar och "surade" mot mig och andra . Vilket är helt tvärtemot denna älskvärda hund som ALDRIG hade visat nå sånt beteende.Jag kollade henne men vetten hittade inget som visade på smärta/sjukdom..Det hela fick ett tragiskt slut med att hon  högg mammas valp i ögat och svarade mot mig när jag skulle sära dom,Tänk om det varit Wilma som gått dit då hade det smällt och det vägrade jag riskera,så pappa hjälpte mig hastigt att samma kväll avsluta hennes liv...Jag sörjde länge var nog ganska jobbig iom att jag inte varit utan hund tidigare, det kröp i mig..
 Laicys sista höst med oss, underbara vovve.

Iaf så hittade jag efter ca 10 mån en cavalierkille  på 4 år som skulle omplaceras,min första hane, liten o behändig ras, barnkär osv jag var gravid igen och tänkte att dom kräver ju inget så vi fick hem honom på prov och han funka jättebra så han fick stanna.Kalle var ju bara kung! Så charmig o skojig, det enda negativa var att han var VÄLDIGT revirhävdande så ungarnas leksaker o allehanda ting utomhus skulle märkas...=o/ Men efter 3 1/2 år så börjar det lossna tänder på honom , han hade gluggar redan när jag övertog honom så nu blev det ju ännu värre ...Och vetten gav mig inga bra odds direkt ,fixar man det här nu så kan det ta nån månad så blir det nya tandlossningar , så hon tyckte det rent ut sagt var att kasta pengarna i sjön, och iom att han bara blev värre med pinkandet  så valde vi att ta bort honom.


Sen gick det ca 7 mån så hittade jag Isa så nu hoppas jag att jag har hund i MÅNGA år framöver ..Som ni säkert har läst tidigare så har vi gått en kurs och fler ska det bli så jag får lära mig en massa nya saker, närmast så blir det spårkurs och kanske tävlingslydnad men det beror på hur Isa gillar läget tror hon tycker spår är mer skoj än T-lydnaden.

  jag har varit snäll för jag fick paket av tomten jag med !En mallig Isa.

Hoppsan det blev en snabb hundhistoria återblick för min del, finns ju så mkt mer att skriva men då skulle det aldrig ta slut...Sen hade ju både mamma o pappa hundar när jag var lite så fast man kan känna att det är tungt ibland så går det inte leva utan hund, det fick jag känna på när det blev så hastigt med Laicy...

Men nu får ni ha det så bra alla så hörs vi en annan dag..

Marko 40 år, GRATTIS GUBBE !!

Ja idag så blev min kära sambo 40 år..Det har gått lugnt till med lite släkt o vänner som varit här o ätit smörgåstårta i olika omgångar.

har inte hänt så mkt mer här. Wilma tog Cissi och Erik red Trine så tog vi en promenad idag. Isa börjar bli riktigt duktig med att förstå när hon ska stå still på håll .bra att ha när det kommer bilar tex.

Har mest bara gjort det "som ska göras" nu dom senaste dagarna, har inte funnits tid till nå annat när det ska donas till kalas.

Snart är det film som ska kollas på så det blir bara ett kort inlägg nu..

Här är det Della och Trixa  på fölmönstring några månader senare, kan säga att jag var den enda som hade flätad svans på fölen iaf...=o) 38p klass I blev det. Usch så jag ångrar mig när jag ser korten att jag sålde Della....IIIISSS.. ( A )

Nu är det bara is kvar av denna snö..SÅ TRIST!! Det är 3 pluss och det har blåst  nå otroligt i ett par -tre dar.
Så nu är körningen lagd på is med Zdeno också , få se om jag skor honom kanske lika bra det om det ska bli nå körning..

Jag har iaf hittat ett till djur jag blivit så otroligt sugen/kär i och nej det är ingen mer pålle, det ska minskas ett par stycken först. Men iaf så har det varit problem med att lyckas tala i telefon med matte , kanske är hon såld nu men det hade ju varit kul att få veta det isf, eller så har det hänt nåt så matte inte kan /har tillfälle o prata...Det får tiden utvisa..OM du ( Jenni )läser detta så hör av dig, snälla ! =o)

Isa löper nu och har förmodligen gjort det ett par veckor men det är först nu man ser blod på na, hon har slickat mkt mer än annars tidigare, så nu får vi passa henne extra noga så hon inte drar på friarstråt...Men iof så bor det några fina aussipojkar i "byn" , min favvoras...; o)
Nej då skojar bara...

Har idag städat åt ankorna och hönsen , så mkt trevligare o umgås med dom nu, jag avskyr "hönslukten" men när det var -30 här kändes det inte riktigt läge o släppa ut all värme dom lyckats alstra för att städa.

Jag satt och tittade på gamla kort häromdan och hade en nostalgitripp, Gamla hästar och hundar. Blir lite full i skratt när jag tittar på korten för Isa som jag har nu är så lik en gammal avelstik jag fick överta när hon inte kunde få fler valpkullar, både Till sätt och utseende..
Waow !! Jag har lyckats lära mig hur jag scannar bilder och får in dom i datan utan ett A4 storlek med en massa grått på , Nu ska ni få se bilder framöver!!

Hittade bilder som har en sån sommarkänsla så nu längtas man ju dit !


 Titta ! det här är för två år sen , och lyckan lyser om Wilma..
 Standard bild från 2006, jag går med barnvagn och Wilma rider Cissi... Så här såg det ut Carina, vi pratade ju om detta sist i telefon.. =o))  Haha nu kommer ni få se mkt bilder från tiden innan vi hade digital kameran..

Måste hämta en till...Min underbara Della jag hade när hon fölat , Trixa är ca tre timmar gammal...Lite skillnad på storleken. =o)datumet ser ni ju själva.

Smått o gott..

Japp så har det gått ett tag sen sist igen då..

Börjar med att tala om att jag inte är kvar i julen men Webbmoster har fått kracsh i hårdisken o jag kan INTE fixa o byta nånting med hemsidan... Så jag är tålmodig , och väntar på min duktiga webbmoster. iof så har jag inga bra kort o lägga på förstasidan .Men jag är duktig på att peppra webbis med kort och vela o ändra mig, så jag är glad att hon vill fortsätta  vara min webbis..; o)

Tempen fortsätter leva sitt eget liv  och just nu är det -0,5 ute..Unghingstarna tycker Inte om denna värme dom kliar varandra febrilt , deras päls är ju inte tunn om man säger så...

Har fått utställnings tränset jag beställde av anki H , jättesnyggt ! Det enda var att Zdeno har alldeles för mkt päls nu så han kunde inte ha nosremmen..Snopet ,men i sommarskrud går det nog , sen tror ju jag att Pelle kommer att vara väldigt fin i det. så TACK så mkt för att du ville sy det åt mig Anki ! !

Har varit ut o kört Zdeno oxå och det går bra han gillar det så nu ska vi fortsätta och köra kontinuerlit , har sagt det förr om honom men nu måste jag för han är ju tre och mina mål är ju o visa honom på premiering..Men jag vet inte om det blir iår för han är sen tycker jag..

Har anmält Pelle och Zdeno till utställningen i svärdsjö i mars får väl ett omdöme på dom och lite träning iaf..Vet att många inte visar hingstarna innan premiering men jag vill gärna göra det så man har nå hum iaf..Jag är ju en nybörjare och inte kan jag se om dom går igenom eller ej...som andra gör. Litar väl inte på mitt eget omdöme i dessa fall heller än.
Carina du får komma o hjälpa till o Gnussa torrshampo !!

En bild på Zdeno i tränset , man ser verkligen hur skitig han är och mesta manen är på andra sidan..=o)
Kolla matte ser du brudarna??


Hörs en annan dag!

Lite senare..

Nu hade jag kameran med ut...Här kommer lite frostbollar..

Tilia..

Crispa...

 Vill du mig nåt ?? undrar Trine..

Jag har inte tid o prata ..sa Flöjta..

Jag har knappt nån päls o få frost i, säger Omeega..


Cissi var ute i skogen nånstans med unghingstarna, fast det är tråd emellan ; o)..
Hörs.

Vardagen kommer..

Idag är det slut på ledigheten för gubben min..Och när vi vaknade så var det -28 !! har varit -30 som kallast under natten...Jag bara konstaterar att jag är inte gjord för denna kyla, höll på o tappa fingrarna när jag var ut o matade kolla vattnet..Pållarna ser ut som vandrande frostbollar, men jag tänker INTE gå ut en extravända för att knäppa dom så ni får se, jag knäppte ett kort genom fönstret från ovanvåningen..=o)
Jag måste defenitivt iväg o handla handskar åt mig själv om detta ska funka för nu blir det mkt ishackande o fylla på vatten åt pållarna iom att jag bara har badkar och inga thermobarer..Kanske nåt man ska ivestera i..

Har inte hänt nå mer förutom att man matar i denna kyla.
Men jag tror jag såg fosterrörelser i Tilias skuta häromdan det var lite för mkt utbuktning för att vara tarmarna. ROLIGT ! Det närmar sig Marie..Hon har ju tid i början på maj. Har hört många olika variationer på hur man räknar ut tiden, jag kör sista betäckningsdatumet och sen hoppar jag fram elva månader ( ex Tilia tog sista ggn 5 Juni då blir det 5 Maj nästa år )
MEN man får ju ha 10 dar + /- minst för i slutändan är det ju stoet som har ordet...Och man ser oftast nå tecken när det närmar sig.

Ha en trevlig fortsättning !

Så här blev det ,ute - 27...Men fint är det o kolla ut från värmen inomhus.


2009...

Dags o vänja sig vid en ny siffra igen då, 2009..

Vi hade en väldigt bara avslutning tycker då jag och Wilma iaf.. När vi vaknade så hade -20 försvunnit och termometern visade bara - 10 och det gick ner till - 7 så vi packade matsäck och hösäcken..
Sen skickade vi iväg Marko och Erik på skotern, fixa en bra grillplats och gör eld nånstans i ormtjärn löd ordern...=o) Och medela VART så vi hittar,.. sen selades Cissi och Trine fram med fårskinn o filtar ,Isa fick selen på sig , gissa om hon blir lycklig då för då vet hon att vi hittat på nåt..Vi spänner för och gliiider iväg, solen orkar sig fram över bergen och det gnistrar så underbart i snön och på träden , bjällrorna pinglar och lurvbollarna frustar...VISST låter det HÄRLIGT ?? !! Och det ÄR det VERKLIGEN ! =o)

Jag lyckas ta ett kort med Trines rumpa och lite träd o snö...med mobilen , men det blir kallt utan handskar så det blir inge mer då. Ska försöka få med kameran så ni får se hur härligt det är nån ggn.
Iaf så hittar vi dom på en liten ås dit solen orkar sig fram , spänner ifrån och lossar selarna på med täckena och knyter fast dom i varsinna träd , sen får dom dela på ett äpple och får sig en portion hö.. Syns att dom gillar utflykter med  ;o)

Vi grillar och fikar åker lite pulka som Jan o Paulina har med sig. (Paulina är jämngammal med Wilma så dom brukar leka ibland ) Jag tar mig en liten åktur på skotern , kommer en bit så ser jag Isa komma som en kanon efter mig..." GLÖM att du får lämna mig med dom andra "" säger hon..Så hon fick verkligen motion den dagen hon sov som en sten igenom allt smällande på natten kan jag ju säga..
Vi packar ihop och ska åka hemmåt, Jan o Paulina fick Skjuts med Wilma o Cissi hem sen när vi är på väg hemåt så kommer en ganska brant backe ner där får Trine tokryck och gör några lyckoskutt ( totalt fel att göra det i nerförs backe..=o( )
 Iaf så får hon ena skakeln mellan bena  iom att det viker sig ekipaget, blir sur och slår mer hoppar sidled och halkar o gör volt ..Behöver jag säga att det inte var lyckat?? men hon har stannat och ser lite moloket på mig, " Hoppsan, det där var ju inte meningen..." Men hon är ju såå COOL jag får sela loss och rätta till och drar själv ner kälken restaen av backen hon går så snällt bredvid och går snällt i skaklarna igen , står som ett ljus mens jag spänner fast och lyssnar TOTALT på mig hela vägen hem sen...
Iaf så när vi kommit ut på järnvägen hemåt så är det mkt långa rakor där så kollar jag bakåt emellanåt Cissi brukar sacka efter så jag manar på Wilma lite ibland , nu ser jag att hennes tömmar hänger farligt nära cissis bakben efter backen , jag ropar åt Wilmis hon drar upp dom men kommer inte ikapp så jag stannar Trine och väntar in dom ...Då ser jag att Wilma SOVER !! Hon har somnat till bjällrorna , hon sitter mot ryggstödet med huvvet vinklat åt sidan ( fick nackspärr av att bara se henne...) Så jag sätter fast cissi i hundkopplet jag har på min kälke  och Isa är så pass trött så hon bara lufsar med så hon fick krypa ner i mitt knä. Sen vandrar vi hem...

Barnen sov hos mormor och dom la sig utan protester kan jag ju säga. Själv så tog vi det bara lugnt och kollade tv , sen började det smälla lite , redan tänkte jag halvsovande men då var klockan tolv så Gott nytt år sa vi o sen la vi oss...SNARK !


Idag körde svärfar hem lite mer hösilage så nu finns det att knapra igen. Måste ragga mer för nu var det dom sista balarna jag fick köpa från Carola.


RSS 2.0